Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
 

Beszámoló a Hantos Elemér Szakkollégium szakmai tevékenységéről

2008/2009. tanév, 2. szemeszter

 

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara kiemelt fontosságú feladatának tekinti a jó képességű hallgatók speciális képzését. Ezt a programot hivatott támogatni a Hantos Elemér Szakkollégium, melynek keretében a résztvevők a spanyol és orosz nyelvismeret elmélyítése mellett önismereti tréningen vehetnek részt, szakmai előadásokat hallgatnak, konzultálhatnak meghívott vállalati vezetőkkel.

A 2008/2009-es tanév II. félévében a szakkollégium tagjai közül öt hallgató – Baracsi Mária, Fóris Viktória, Nagy Dorottya, Orlóczki Mónika és Kiss László Gergely – ért el kiemelkedő eredményt az OTDK debreceni konferenciáján. Munkájukat a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet munkatársai is támogatták.

Új ötleteket adva az önálló kutatási tevékenységhez, 2009 áprilisában Halász Ádám, a Morgan Stanley elemzője tartott előadást a hitelválságról, a jelzálogpiaci buborék kialakulásának folyamatairól, a fedezett hitelkötelezettség modelljéről.

Az ökonometriai modellek alkalmazása, oktatása az Intézet fontos célkitűzése. A félév során Tóth Géza, a KSH vezető tanácsosa tartott prezentációt hallgatóinknak a gazdasági jelenségek matematikai jellegű elemzésének módszereiről. Az előadáson saját adatbázis felhasználásával néztünk példát a shift-share analízis, valamint a multiplikatív tényezőkre bontás módszerére.

A számítások, konkrét eredmények vizualizációja céljából Intézetünk megrendelte a Surfer kontúrozó és 3D felületszerkesztő szoftvert, amely alkalmas az adatok látvány-, árnyékolt domborzat és tájékoztató térképekké konvertálására. Hasonló céllal vásároltuk meg a Mapinfo kiegészítését, a Vertical Mapper alkalmazást, amely vektoros elemeket is képes kezelni, szintén alkalmas 3D-s megjelenítésre, valamint az ábrázolt adatokkal történő számítások és elemzések készítésére.

A Szakkollégium a 2009/2010-es tanév 1. félévében az előző tanév szakmai munkáját kívánja folytatni továbbképzésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, illetve további kiemelt feladataink közé tartozik új tagok toborzása is.

 

Győrffy Ildikó

egyetemi tanársegéd

 

Miskolc, 2009. 08. 30.